Hostel & Hotel Rév, Szántód

Programlehetőségek

Szántód

Szántód a Balaton déli partjának egyik legszebb részén, a Tihanyi félszigettel szemben, Siófok közelében, Zamárdi és Balatonföldvár között fekszik. Szántódot nem véletlenül nevezik a megye északi kapujának. Az év 9-10 hónapjában közlekedő komp hatalmas "közúti" forgalmat bonyolít le. A község lakóinak száma folyamatosan nő, többségük az idegenforgalomból él. Lakóházaik mellett nagy számú üdülő van itt.
A település látnivalói, programlehetőségek
A tó strandolási és horgászati lehetőséget kínál. A sekély fövenyes strandok kisgyermekes családok számára is vonzók. A településen több teniszpálya található, és több túraútvonal is indul innét. Szántód nevezetes idegenforgalmi látványossága Szántódpuszta, amely 1995-ben kapta meg az Európa Nostra-díjat építészeti hagyományainak őrzésért, a műemlékek helyreállításáért. A puszta területén minden nyáron tartalmas lovasversenyek és lovas bemutatók, sportesemények, valamint néprajzi kiállítások, népművészeti kirakodóvásárok fogadják a látogatókat. A puszta fölé emelkedik a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.

Tihany [12 km]

Bencés Apátság

A Tihanyi félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén elhelyezkedő apátságot I. András király alapította 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban, az altemplomban, a királyi kriptában. A középkori apátság elpusztult, a ma látható épületegyüttest 1754-re építették fel. A bencéseknek az évszázadok folyamán többször el kellett hagyniuk monostorukat, legutóbb 1950-ben. A szerzetesek az 1990-es évek elején térhettek vissza, jelenleg is kilenc szerzetes él itt. Az apátságot körül vevő parkból gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi öbölre és az egész délkeleti medencére. Az apátság kora tavasztól megközelíthető a Révből induló kisvonattal (diák jegy kb 300 Ft).

Magyar királyok panoptikum és kalózmúzeum

A panoptikumban, Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten, Luxemburgi Zsigmondon át, Mátyás királyig bezárólag magyar királyok életnagyságú, élethű viaszfiguráit láthatjuk. Az élményt a korabeli enteriorök, a világítás és a zenei aláfestés teszik teljessé. A Kalózmúzeum pedig messzi tájak és régmúlt idok világába kalauzolja az érdeklődőt, amikor a tengereken ádáz tengeri rablók tartották rettegésben a hajósokat. Megtalálható itt Sir Francis Drake-tol Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriorökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal.

Babamúzeum

A babák korhű, eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kiegészítőkkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, háló- és üzletberendezés is látható. A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutassák be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Tihany Pisky sétányáról nyílik a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum vagy másnéven Skanzen, mely a település hajdani jellegzetes népi építészetét, az itt élő népek életmódját mutatja be. Valamennyi épület az eredeti helyén állva szemlélteti egykori gazdáinak életvitelét és mesterségeikhez kapcsolódó használati tárgyait.Levendula Ház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét, a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. Betekintést nyerhetünk a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélésébe, s ennek emblematikus kultúrájába, a levendulatermesztésbe.Lóczy Lajos sétaút

Az ország első tanösvénye, mely elsősorban a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de az útvonal mentén megismerkedhetünk a botanikai, zoológiai és műemléki értékekkel is. A Tihanyi félsziget egésze természetvédelmi terület, ezért csak gyalog, a kijelölt útvonalon szabad bejárni. A sétaút 18 km hosszú, indulópontja a Sajkod melletti Apáti-templomromnál van, innen az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül a szarkádi-erdőbe, majd a gejzímező és az Aranyház érintésével az ősközségbe vezet, onnan pedig a Kiserdő-tető, Óvár-tető, Barátlakások útvonalon a tihanyi hajóállomásra visz.

Barátlakások

Tihany és a Tihanyi-félsziget megannyi látnivalója mellett méltó helyet foglalnak el ezek a régi időkben készített remetelakok. A tihanyi barátlakások a X-XI. század környékén keletkeztek - gyakran remetebarlangként emlegetik, viszont fontos tudni, hogy ezeket nem a természet, hanem emberkéz alkotta, így nem nevezhetők igazi barlangoknak. Fontos megjegyezni: az épen maradt három remetelak Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe.

Szántódpuszta [1,5 km]

Uradalmi majorság - turisztikai központ

A puszta egy 150-200 évvel ezelőtti birtok tipikus képét mutatja, miközben területén ma idegenforgalmi és kulturális központ működik. A műemlék épületekben állandó képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállítások, lovas programok, idegenforgalmi szolgáltatások, fogadó, csárdák várják a turistákat. Minden szombaton és vasárnap délelőtt kirakodóvásárt, bolhapiacot tartanak a majorság területén. Legszebb része a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.

Balatonföldvár [2 km]

Kikötő és Galamb sziget

A kikötő és a Galamb-sziget a Földvári-öböl festői pontja, ahol a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője, és személyforgalmi hajóállomás is található. A kikötőt 483 m hosszú, ívben végződő mólója, valamint a kikötőöblöt keletről lezáró hullámtörő gát védi. Az öböl közepén zöldellő Galamb-szigetet a kikötő mélyítéséből származó anyagból létesítették, és a keleti hullámtörő gáttal kis híd köti össze.

Zamárdi [3 km]

Kőhegyi kilátó

A várostól délnyugatra emelkedik a kiváló szőlőtermő, 219,8 m-es magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival, mely nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta. A csodálatos fekvésű helyen már a rómaiak is villákat építettek, melynek maradványai a földművelési munkák alkalmával napjainkig a felszínre kerülnek. Tetejéről fantasztikus panoráma tárul elénk, belátható szinte az egész északi part, vagy a Somogyi dombság. A hajdan a Kőhegy tetején álló, a II. világháború után mesemmisült présház helyére épült a 2000. szeptember 10-én felavatott kilátó.

Szamárkő

Az érdekes sziklatömb - mely a vulkáni utóműködés idején képződött - Zamárdi nyugati végén, a Kiserdő dombhajlatai között található. Ősi áldozati hely, melyet évezredekkel ezelőtt szertartásokhoz, varázslatokhoz használtak. Sok legenda, népi hiedelem fűződik hozzá. Az erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén "tűzgödröt" látunk, míg a közelben álló kisebb kövön két nyom látható, melyek gyermeklábnyomra és szamárpatára emlékeztetnek.

Balatonszárszó [6km]

József Attila Emlékmúzeum

A balatonszárszói villasoron lévő, 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak, ahol utolsó napjait töltötte a súlyos betegségből lábadozó költő. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza, mivel 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Csukás Gyermekszínház

Balatonszárszón, a volt kertmozi felújításával, átalakításával épült meg 2012-ben a magyar gyermekirodalom kiemelkedő alakjáról, Csukás Istvánról elnevezett kisszínház, mely színes programokkal várja az érdeklődőket főleg hétévgi előadásokkal.


Siófok [12 km]

Víztorony

A víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében emelkedik a magasba. 1912-ben építették és kezdetben tényleg a vízellátásban volt nagy szerepe. A torony 2012-re, építésének 100. évfordulójára teljes egészében megújult. Napjainkban a látogatókat két panoráma lift viszi fel a toronyba, akik elé a magasban a lélegzetelállító balatoni panoráma tárul, valamint kávézó, oxigénbár és hazánkban egyedülálló interaktív élményközpont várja őket, érintésérzékeny monitorral.


Sió zsilip, kikötő

A Sió csatorna a Balaton vízszint szabályozására és a Dunával való összekötésére szolgál. Siófoknál, a személyhajókikötőben található a vízeresztő zsilip, mely segítségével lehet a vízeresztést végezni. A hajózsilip a siófoki teherkikötőből nyílik. A két siófoki zsilip utáni csatornaszakaszok 150 m utánegyesülnek közös mederbe. A Duna torkolat előtt 2,7 km-re található az árvízkapu, mely tulajdonképpen egy vízleresztő zsilipből és egy hajózsilipből áll, de fő feladata a Duna visszaduzzasztó hatásának megelőzése, illetve a csatorna védelme a dunai árvizek-től.

Tojás Múzeum

A kiállításon szép és értékes kézműves és iparművészeti alakotások láthatók, különböző dísztojások formájában, melyeken a népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza mellett az újabbnál újabb és kreatívabb díszítő formák is megjelennek. Az alkotásokban nemcsak a hagyományok, hanem a finom, aprólékos, nem kis tehetséget igénylő munkák is megőrződnek, és a látogatót bűvöletbe ejti a remekművekből áradó szépség.


Rádiós Hírközlési Múzeum

Siófokon társadalmi összefogással hozták létre a Rádiós Hírközlési Múzeumot. A fiatalokat a régi masinák egy számukra már idegen ismeretlen technológiai világba vezetik, míg az idősebbeket a nosztalgia hangulatával tölti fel. Megismerkedhetnek a látogatók a rádiózás történetével, a 20-as és 30-as évekből származó rádió vevőkészülékekkel, 60-80 éves telefonkészülékekkel, az első magyar gyártmányú televíziókkal, a 40-es évekből való lemezjátszókkal és magnetofonokkal. Megtalálhatók itt Karádi Katalin és a Csárdáskirálynő eredeti lemezei is, valamint korabeli adó-vevő és kommunikációs készülékek. A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható az Erdei Ferenc utca 2-ben.

Ásványmúzeum

A gyűjtemény kiállítótárlóiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók. A gyűjtemény a Kárpát-medencében talált ásványokra és fosszíliákra koncentrál, különös tekintettel az erdélyi bányavidékeken gyűjtött ritkaságokra. Emellett azonban a világ számos egzotikus tájáról is beszerzett a gyűjtő ritka példányokat. Az ásványok 5 teremben és 54 vitrinszekrényben vannak kiállítva. Az Erdélyből származó "bányavirágok" kollekciója talán az egész világon a legteljesebb. A gyűjteményi darabok között több etalonpéldányt is láthatnak (pl.: kochsándorit), melyek szintén a múzeum egyedülállóságát tükrözik. Magyarország legnagyobb és legszebb gyűjteménye a Kálmán sétány 10. alatt látogatható előzetes bejelentkezéssel.

Meteorológiai Obszervatórium

A Siófoki Viharjelző és Balaton-kutató Obszervatóriumot először a Bakony legmagasabb pontjára, a Kőris-hegy csúcsára akarták telepíteni, végül Siófokon kapott helyet. A Siófok partjainál, a kikötő közelében található különös formájú, úgymond repülő csészealj formát öltő építmény 1956-ban épült meg. A Meteorológiai Obszervatórium létrejötte Zách Alfréd munkájának köszönhető. A Balatoni régió innen kapja a viharjelzéseket. A siófoki állomás jól felszerelt, a szokásos berendezéseken kívül hőmérők, légnedvességmérők, csapadékmérők találhatók itt. Érdekesség a zúzmaramérő állvány is, vagy például a csapadékhullás idejére kinyíló, majd utána becsukódó edény, amiben a csapadékvizet össze lehet gyűjteni, illetve később a kémiai összetételét kielemezni. A siófoki Meteorológiai állomás udvarán áll az Uránia szobor, amely Borsos Miklós szobrászművész alkotása.

Kálmán Imre Emlékmúzeum

A világhírű operett komponista, Kálmán Imre 1882. október 24-én, Siófokon született. Innen indult a világsiker felé, hogy igazi magyaros jellegű melódiáival kellemes élményt nyújtson az embereknek, és ezzel együtt hírnevet szerzett szülővárosának. Kálmán Imre születésének 105. évfordulója alkalmából nyitották meg az emlékházat. A földszinti részén a művész hagyatékából sok értékes tárgy kerül bemutatásra, köztük a zongorája is. A termekben a világhírű operettekből hallhatunk részleteket a látogatás közben. Megtalálható itt a zeneszerzőről készült mellszobor, a művész kezeinek gipszmásolata, a operett szerző magas osztrák kitüntetései. A Kálmán Imre Múzeum a zeneszerző siófoki szülőházában, a Kálmán Imre sétányon található.

Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

Kedves Olvasó!

Az alábbi weboldalon részletes tájékoztatást olvashat a járvány miatti helyzetben a biztonságos tábor szervezés segítése érdekében

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok

Szívesen vesszük javaslatait, tanácsit, hogy szálláshelyünk minél biztonságosabb legyen az itt tartózkodó vendégek számára.

bővebben »