Túrázás - horgászat

A Balaton vidéke azok számára is ideális, akik nem úgy szeretnék eltölteni a szabadidejüket, hogy naphosszat sütkéreznek a strandon, vagy úszkálnak a vízben. A környék remek lehetőséget ad az aktív pihenésre: a kerékpáros- és gyalogtúrákra egyaránt.

Gyalog- és kerékpártúra

Ha az ember a kerékpárral vág neki a tájnak, lényegesen többet lát, és ismer meg belőle, mintha autóval utazna. A két keréken vándorlóknak a táj rejtett szépségeit is feltárja, a túra közben pedig megismerkedhetnek az itt élő emberekkel, műemlékekkel is. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy kerékpározni nemcsak szép élmény, hanem egészséges is.

A gyalogos természetjárás, túrázás kiváló alkalom társasági összejövetelre és a magányos meditációra, feltöltődésre, regenerálódásra is. Korunk rohanó emberének valóságos felüdülés az érintetlen természetet bejárni, a békés dimbes-dombos táj friss levegőjű lankáin elidőzni.

Miért túrázzon a Balaton-régióban, miért válasszon minket?

  • A kirándulókat lankás dombok, kiterjedt erdők, mezők, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékei várják.
  • Azok számára, akik nem hozzák magukkal a saját bringájukat, szálláshelyeinken kerékpárkölcsönzésre van lehetőség.
  • A környék a könnyebb sétára vágyók és a gyakorlott, komoly teljesítménytúrákat kedvelők számára egyaránt ajánlott.
  • Üdülőink gondoskodnak róla, hogy a kirándulók igazán kipihenhessék a túra fáradalmait.

Horgászat

A Pálkövei ifjúsági szállás szívesen fogad horgászatot kedvelő fiatalokat, családokat horgász hétvége, tábor, verseny keretében.

Környezet

A szálláshely közelében lévő horgászhely csendes, szép környezete, a Balaton bőséges halállománya igazi horgászélményt biztosít az idelátogatók számára. Horgászni a tópartról, stéges horgászállásokról, illetve csónakból is lehet.

Halállomány

A Balaton vizében számos halfaj él. A leghíresebb talán a balatoni a balatoni fogassüllő. A balatoni süllők tulajdonságai a Balaton vizének köszönhetően eltérnek más vizek süllőjétől, melyet még a tudomány is elismer, bár a rendszertan mégsem sorolja önálló csoportba. A fogassüllő (Stizosteidon lucioperca) teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított. A feje hosszú, de a testhez viszonyítva nem nagy. Háta sötét, szürkészöld, oldala ezüstös alapszínű, hasa sárgásfehér. A hátvonaltól kb. a test közepéig 8-12 sötét sáv húzódik. Hátúszói és a farúszó fekete foltsorokkal díszítettek. Húsa fehér, zsírtalan és szinte szálka nélküli.

A pontyból ízletes halászlé és rántott hal készíthető. Balatoni eredetű, barnahúsú tömeghal a garda. A keszeg erősen szálkás, de ízletes, jellegzetes balatoni hal. A vándorhalak közül az angolna fordul elő nagyobb mennyiségben. A fehér amur és a fehér busa állomány betelepítésből származik.

A tóban élő leggyakoribb halfajok:

ponty
amur
busa
kárász
compó
keszegfélék
balin
csuka
süllő
kősüllő
angolna
harcsa
Feltételek

A horgászáshoz horgász-engedély szükséges. A mennyiségi- és méretkorlátozásokról, fogási tilalmi időkről részletes tájékoztatás található a Balatoni Halászati Rt. honlapján, az alábbi címen: www.balatonihalaszat.hu/horgaszat-balaton.html

Szolgáltatásaink

Igény szerint segítünk kedves vendégeinknek a horgászhelyek és módszerek kiválasztásában. A faluban 2 horgászbolt is a pecások rendelkezésére áll. Ha valakinek kedvezett a horgászszerencse, a zsákmányt konyhánk a kívánt formában tálalja. Ha saját kezűleg kívánják elkészíteni a kifogott halat, biztosítani tudjuk az ehhez szükséges eszközöket.

Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

Kedves Olvasó!

Az alábbi weboldalon részletes tájékoztatást olvashat a járvány miatti helyzetben a biztonságos tábor szervezés segítése érdekében

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok

Szívesen vesszük javaslatait, tanácsit, hogy szálláshelyünk minél biztonságosabb legyen az itt tartózkodó vendégek számára.

bővebben »