Balatonakali Ifjúsági Tábor

Programlehetőségek

Balatonakali

Balatonakali, a kedvelt üdülőfalu a Balaton északi partján, Balatonfüredtől 15 km-re található. Közvetlenül a vízparton, a Balaton és a vízzel párhuzamos főút között helyezkedik el. Észak felé, a falu határában a hegy lankás oldalait a szőlők széles sávjai, a magasabb pontokat tölgyerdő takarja. Balatonakali népszerű Balaton partot felkereső turisták körében, így az egykori egyutcás település mára komoly üdülőfaluvá fejlődött. 750 főnyi állandó lakosa van, de üdülőszezonban húszezer fölé is emelkedhet az itt lakók száma. A talaj köves, leginkább szőlő-, és gyümölcstermesztésre alkalmas. Az itt lakók főként ebből élnek.
A település látnivalói, programlehetőségek
Jó minőségű, gondozott szabad strand, parti sétány, horgász- és vízi sport biztosítja a szabadidő kellemes eltöltését. A településen tenisz- és strandröplabda pálya, büfék, pizzéria, cukrászda, étterem, kertmozi, disco is található. A község központjában, közvetlenül egymás mellett áll két barokk stílusú, fehérre meszelt templom. A katolikus 1789-ben, az evangélikus 1825-ben épült. A hozzájuk vezető Kossuth utcában számos népi műemlékház látható. Minden évben, általában augusztusban, a templomok előtti téren rendezik meg a Nyári Fesztivált, ahol a szabadtéri színpadon híres együttesek lépnek fel, néptáncestet és diszkót is tartanak. A fesztiválhoz népművészeti kirakodóvásár és zenés tűzijáték is tartozik.

Balatonudvari [4 km]

Szív alakú sírkövek

Az 1770-80-as években nyitották meg a temetőt a református és római katolikus hívek számára. A szív alakú sírköveket a monda szerint egy "udvari" kőműveslegény készítette Balatonakali környékén fejtett kövekből. 63 szív alakú sírkő található itt, többön még jól kivehető a felirat. Hasonló sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, de ilyen nagy számban csak itt láthatóak.


Dörgicse [5 km]

Templomromok

Balatonakalitól mintegy 4 km-re, a Dörgicsei medencében fekvő falu egyike a Balaton-felvidék szép fekvésű településeinek. Már az új kőkor óta lakott, a majd négyszáz éves római uralom emlékeit őrző település egyszerre három Árpád-kori templomrommal büszkélkedik. Az Alsódörgicsei (Boldogasszony dörgicsei) templomrom, valamint a Felsődörgicsei (Szt.Péter-dörgicsei) és a Kisdörgicsei templomromok megtekintése felejthetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak.


Szoborpark

Dörgicsei túra során érdemes meglátogatni Nagy István szobrászművész kertjében berendezett szoborparkban is. A művész kedvelt témája a történelem, gyakran formáz meg történelmi személyiségeket, mint Szt. András, Szt. István vagy Damjanich tábornok. A kültéri szobrok tervei és további olyan, szintén kültéri szobortervek, melyek egyelőre még nem készültek vagy készülhettek el, mind megtekinthetőek a művész szoborparkjában. Sajátos hangulatot árasztanak a díszkertben a mitológiai és a népmesék világát idéző figurák, mint Jónás, a delfin hátán lovagoló kislány, vagy a Jó pásztor figurája. A Szoborpark megtekinthető Nagy István lakóházának díszkertjében, előzetes egyeztetéssel.

Örvényes [6 km]

Vízimalom

Az örvényesi vízimalom a Balaton északi partján fekvő községben, a Pécsely patak partján található. Értékes ipartörténeti emlék, idegenforgalmi látványosság. Ez hazánk legősibb, a XI. századból származó vízimalma, mely ma is működőképes. A tihanyi apátság birtokainak 1211-es összeírásakor már prosperáló malomként említik. Megépítése óta folyamatosan üzemel. Az örvényesi vízimalom forgatási helyszínként is szolgált: a Lőcsén is játszódó Fekete város című magyar film egy jelenetét itt, a malomkerék előtt vették fel.

Hegyestű [6 km]

Geológiai bemutatóhely

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt közel 50 méter magas bányafal azonban felfedi az idelátogatók számára az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaság számba megy. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait és a nemzeti park természeti értékeit.

Tihany [12 km]

Bencés Apátság

A Tihanyi félsziget hegyláncának kelet felé meredeken leszakadó szélén elhelyezkedő apátságot I. András király alapította 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére. Az alapító királyt itt temették el 1060-ban, az altemplomban, a királyi kriptában. A középkori apátság elpusztult, a ma látható épületegyüttest 1754-re építették fel. A bencéseknek az évszázadok folyamán többször el kellett hagyniuk monostorukat, legutóbb 1950-ben. A szerzetesek az 1990-es évek elején térhettek vissza, jelenleg is kilenc szerzetes él itt. Az apátságot körül vevő parkból gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi öbölre és az egész délkeleti medencére. Az apátság kora tavasztól megközelíthető a Révből induló kisvonattal (diák jegy kb 300 Ft).

Magyar királyok panoptikum és kalózmúzeum

A panoptikumban, Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten, Luxemburgi Zsigmondon át, Mátyás királyig bezárólag magyar királyok életnagyságú, élethű viaszfiguráit láthatjuk. Az élményt a korabeli enteriorök, a világítás és a zenei aláfestés teszik teljessé. A Kalózmúzeum pedig messzi tájak és régmúlt idok világába kalauzolja az érdeklődőt, amikor a tengereken ádáz tengeri rablók tartották rettegésben a hajósokat. Megtalálható itt Sir Francis Drake-tol Anne Bonney-n keresztül a hírhedt Feketeszakállig több híres kalóz élethű viaszfigurája, korabeli enteriorökkel, fegyverekkel, régi pénzérmékkel, zászlókkal.

Babamúzeum

A babák korhű, eredeti ruhákba vannak öltöztetve, kiegészítve korabeli játékokkal és egyéb kiegészítőkkel. Eredeti teljes konyha-, nappali-, háló- és üzletberendezés is látható. A múzeum lehetőséget kínál arra is, hogy egy-egy kiállításon babákon mutassák be a magyar népviseleteket és az európai folklórt.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Tihany Pisky sétányáról nyílik a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum vagy másnéven Skanzen, mely a település hajdani jellegzetes népi építészetét, az itt élő népek életmódját mutatja be. Valamennyi épület az eredeti helyén állva szemlélteti egykori gazdáinak életvitelét és mesterségeikhez kapcsolódó használati tárgyait.Levendula Ház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét, a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. Betekintést nyerhetünk a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélésébe, s ennek emblematikus kultúrájába, a levendulatermesztésbe.Lóczy Lajos sétaút

Az ország első tanösvénye, mely elsősorban a félsziget különleges geológiai képződményeire hívja fel a figyelmet, de az útvonal mentén megismerkedhetünk a botanikai, zoológiai és műemléki értékekkel is. A Tihanyi félsziget egésze természetvédelmi terület, ezért csak gyalog, a kijelölt útvonalon szabad bejárni. A sétaút 18 km hosszú, indulópontja a Sajkod melletti Apáti-templomromnál van, innen az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül a szarkádi-erdőbe, majd a gejzímező és az Aranyház érintésével az ősközségbe vezet, onnan pedig a Kiserdő-tető, Óvár-tető, Barátlakások útvonalon a tihanyi hajóállomásra visz.

Barátlakások

Tihany és a Tihanyi-félsziget megannyi látnivalója mellett méltó helyet foglalnak el ezek a régi időkben készített remetelakok. A tihanyi barátlakások a X-XI. század környékén keletkeztek - gyakran remetebarlangként emlegetik, viszont fontos tudni, hogy ezeket nem a természet, hanem emberkéz alkotta, így nem nevezhetők igazi barlangoknak. Fontos megjegyezni: az épen maradt három remetelak Közép-Európa egyetlen épen maradt remetetelepe.

Balatonfüred [14 km]

Kossuth-forrás

Balatonfüred központjában a Gyógy-téren található a Kossuth Lajos-forrás, fölötte 12 oszlop által tartott tető díszlik: ez a kútház. A műemléki jegyzékben ennyi olvasható: "Ivócsarnok, klasszicista. Épült: 1800-ban." Átépítve 1853-ban. I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet. Akkor a "hódoló tisztelet" megnyilvánulásaként róla neveztette el a tihanyi apátság. Ezt követően 1952-ben a Veszprém megyei Idegenforgalmi Hivatal ajánlására kapta a Kossuth Lajos nevet a kút, mely nevet ma is őrzi. Balatonfüred hírét-nagyságát évszázadok óta az itt feltörő szénsavas források, és azok használata adja.

Lóczy-barlang

Az Öreghegyi utca végén, gyalogosan a vasútállomástól induló zöld sáv vezet a barlanghoz, mely a Balaton világhírű kutatója, id. Lóczy Lajos nevét viseli. Az 1882-ben felfedezett és 1934-ben kiépített kis barlangot változatos oldás formák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. A Balaton-felvidék legnagyobb - 160 méter hosszú barlangja.
Jókai Mór Emlékmúzeum

A 19. század legismertebb magyar regényírója, Jókai Mór, és felesége Laborfalvi Róza, a korszak ünnepelt színésznője 1870-ben költöztek be füredi otthonukba, mely húsz éven át volt nyári rezidenciájuk. Az író itt fejezte be a máig talán legnépszerűbb regényét, az Aranyembert, és más novelláit. A 2010-ben helyreállított villa bepillantást enged a Jókai Család Füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét, eredeti Jókai relikviák között találja magát, megérintheti neves írónk íróasztalát. 2011-ben a kiállítás elnyerte a Múzeum Café díjat, a "2010-es év legfigyelemreméltóbb, szakmailag leginkább példaértékű hazai múzeumi teljesítményéért."

Tagore sétány, Bujtor István emlékszobor

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb - majdnem 1 km hosszú - része a part menti árnyas Tagore sétány, mely nevét a híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett. Az eltelt évek során számtalan híresség - költők, tudósok - tisztelegve a költő emléke előtt követték Tagore példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Aki már egyszer is végigkoptatta a sétány köveit, az tudja, hogy megérinti az ember lelkét. Kezdje a korzózást a kikötő előtt álló Halász és Révész szobrainál, mert a legenda szerint, aki megsímítja csizmájukat az biztosan visszatér e csodás Balaton parti városba. A móló bejáratánál áll - a legendás filmsorozatban Ötvös Csöpit alakító - Bujtor István szobra, ahol a nyaralók sorba állnak, hogy készülhessen róluk egy Csöpivel közös fotó.

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A Tagore sétányon található közel 650 négyzetméter alapterületű épületben 17 db édesvizű akváriumban mutatják be a Balaton élővilágát. A Látogatóközpont 36 féle halat mutat be, köztük olyanokat, amelyeket eddig nem lehetett látni. A kiállítás a tó vízi faunája mellett bemutatja a közel 6000 km2-es vízgyűjtő területet is.


Nagyvázsony [16 km]

Kinizsi vár

A vár építésének pontos idejét a történelem homálya fedi. Nevét legdicsőségesebb uráról, az összes csatáját győztesen megvívó Kinizsi Pálról kapta. A várat 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak, aki haláláig - 1494. november 24-ig- uralta. Fő funkciója a tulajdonosok védelme, illetve a Buda-Róma közötti borostyánút felügyelete volt, mely a várbirtokon keresztül haladt. A XX. század közepén történt feltárásnak, részleges rekonstrukciónak köszönhetően betekintést nyerhetünk a Kinizsi Vár fénykorába.

Pálos kolostor romjai

A vártól nyugatra fekvő pálos kolostort a legendás törökverő hadvezér Kinizsi Pál és apósa, a szintén hadvezér Magyar Balázs valamikor 1480-83 között alapította. A mondai hagyomány szerint Kinizsi Pál egyik török rabjának váltságdíjából épült a kolostor. Az alapítók célja az volt, hogy ez legyen családi temetkezőhelyük. Kinizsi Pált valójában ide is temették el 1494 végén. Egy későbbi feltárást követően sírkövét a nagyvázsonyi vár kápolnájában helyezték el.


Postamúzeum

A faluképi jelentőségű műemlék épületben 1968 óta láthatóak hírközlés-történeti kiállítások. Állandó kiállítása a "Balaton-felvidék hírközlési emlékei"- a Balaton felvidék posta- és távközlés történetének tárgyi emlékeit, dokumentumait mutatja be, lehetőséget kínálva néhány régi telefon használatára és a postamúzeumi CD-ROM kiadványok megismerésére. A múzeumban látható az 1806-ban készült Ausztria-Magyarország postaállomásait és útvonalait bemutató térkép, mely Mária Terézia 1750-ben kiadott postapátense nyomán kialakult rendszeres postautakat ismerteti.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A szabadtéri néprajzi kiállítóhelyként működő, utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezett épület 1825-ben épült: oromfala vakolatdíszes, az oromcsúcs alatt egyszerű függöny és cseppdísz, továbbá vakolatkeretes padlásszellőzők találhatók, egy kör alakú mezőben az építés évszáma olvasható. Udvari homlokzatán oszlopos tornác húzódik, innen nyílnak a helyiségek - mindegyik külön bejárattal. Helyiségeiben az akkori kornak megfelelő kézműves eszközök-szerszámkészletek tekinthetőek meg.

Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

Kedves Olvasó!

Az alábbi weboldalon részletes tájékoztatást olvashat a járvány miatti helyzetben a biztonságos tábor szervezés segítése érdekében

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok

Szívesen vesszük javaslatait, tanácsit, hogy szálláshelyünk minél biztonságosabb legyen az itt tartózkodó vendégek számára.

bővebben »