Pálkövei Ifjúsági Tábor

Programlehetőségek

Pálköve

Pálköve Kővágóörs településrésze, Révfülöp és Balatonrendes között található. Ez a pici település a Balaton-felvidék egyik legnagyobb tölgy erdejében fekszik, közvetlen a Balaton-parton. Pálköve állandó lakosainak száma 100 alatti, de nyáron turisták százai keresik fel a Balaton-part ezen, talán egyik utolsó érintetlen "természeti csodáját".
A település látnivalói, programlehetőségek
A pálkövei köves domboldal aljában fakad a Rákóczi Ferencről elnevezett szénsavas forrás. A forrás mellett található a strandfürdő. Mellette áll Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus 1937-ben épített nyaralója, melyben emlékkiállítás látható. A közelben működött a balatonrendesi kőbánya rakodó-kikötője, ahonnan a kitűnő permi vörös homokkövet vasúton és hajón is szállították. Kirándulásra ad lehetőséget a sárga jelű túraútvonal, mely a Káli-medencéig vezet.

Ábrahámhegy [2 km]

Román stílusú kápolna

Az 1757-ben épült kápolna, nemes egyszerűségével varázsolja el az ide látogatókat. Szentélye kör-szeletíves záródású, támpilléres, téglasisakos tornya a nyugati oldalon található. Eredeti harangja 1923-ig ékesítette a kápolnát, melyet ágyúnak gyűjtöttek be az I. világ-háború során. A Szent Iván kápolnaként ismert templom védőszentje Szent János, ezért az igazi neve Keresztelő Szent János kápolna. A kápolna mellett egy kisebb temető is található, ahol a sírkövek csekély része a mai napig látható. A Kápolna dombról szép idő esetén a Szigligeti és a Keszthelyi öböl is megcsodálható.

Révfülöp [3 km]

Fülöp-hegyi kilátó

A Balaton északi partján elhelyezkedő közkedvelt települést ősi révhelyként tartják számon. A Káli medence bejárata is egyben. A Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panoráma pompás látványt nyújt. Cholnoky Jenő neves földrajztudós szavait idézve: "A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van." A kilátó 2001-ben a magyar államalapítás ezer éves évfordulójának emlékére épült, tervezője Pelényi Gyula.

Ecsér falu templomromja

Az ecséri templomrom egy a XII-XIII. században épült falusi templom maradványa. Romjai közt római kori kőmaradványok találhatók. Építéséről nem tartanak számon hiteles információkat, de feltehetően már 1082-ben is ált. Háromhajós szerkezete alapján feltehetően urasági templom lehetett, lépcsője előtt pedig kegyúri család sírjait találták meg. A templomot 1430-ban gótikus stílusúvá alakították át, majd újabb feltárások után 1999-2000-ben került sor újabb felújításokra. A templomrom ma szabadon látogatható.

Kikötő

Vitorlások, hajó kirándulók közkedvelt úti célja a révfülöpi kikötő. A kikötő épülete a permi vörös homokkőből épült. A kikötő számos programlehetőségekkel csalogatja az ide látogatókat. Többek közt minden évben innen indul az 5,2 km-es Balaton átúszás.


Kővágóőrs [3 km]

Kornyi-tó

Horgászok, kirándulók, egyszerűen pihenésre kikapcsolódása vágyóknak alkalmas úti cél a Kornyi-tó és környéke. A vízimadarak paradicsomának is mondott tó a Káli medence közepén helyezkedik el. Mélysége 0,5-1méter. A tó törmelékes dolomitból és agyagból álló vízzáró altalajnak köszönhetően jött létre. Körülötte sások, nádasok, zsombékosok, száraz rétek találhatóak.Kőtenger

A község közvetlen közelében található sziklaképződmények eredete egy igencsak ritka geológiai jelenséghez vezethető vissza, a Pannon-tenger megkövesedett homokturzásához. Sokszor a szabad szemmel aprónak tűnő kövek a felszín alatt 1-1,5 méter, vagy még ennél is nagyobb terjedelműek lehetnek. A követ évszázadokon keresztül bányászták, kiváló malomkő készült belőle, Kővágóörs település is innen kapta nevét. A kövekbe mára a természet barlangokat, kis tavakat is beleépített, csodálatos látványt nyújtva az ide látogatóknak.

Badacsony [6 km]

Rózsa-kő

A hegyoldalról lehasadt lapos bazalttömb, mely nevét Szegedy Rózáról kapta, Badacsony egyik közkedvelt látványossága, főként a szerelmes párok körében. A mesébe illő legenda szerint ugyanis "Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni." Azt beszélik, Szegedy Róza és Kisfaldy Sándor házassága is eme történeten alapszik.

Szegedy Róza ház

Az épületet a XVIII. század utolsó harmadában, Róza édesapja, Szegedy Ignác építette. A magyar paraszt barokk egyik legnemesebb présháza előbb Szegedy Rózáé, majd Kisfaludy Sándorral kötött házassága után kettőjük közös tulajdona volt. A ház 1953-ban irodalmi emlékmúzeummá vált. 1990-től a múzeum tárlata kibővült Kisfaludy Sándor életútjának kiterjedt irodalmi tevékenységét, és a házaspár gazdálkodási, szőlészeti tevékenységét idéző történelmi emlékekkel.


Bujdosók lépcsője

A Bujdosók lépcsője a 4 km-es Badacsony tanösvény egyik része, mely a meredek hegyoldalon felfele vezető 464 lépcsőfokból áll. Neve a kuruc korszakra utal, és pihenőkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor nevezetes személyeiről (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna) nevezték el.


Salföld [7 km]

Természetvédelmi Major

A Természetvédelmi Majorban - melyet Salföld határában alakítottak ki -, megcsodálhatjuk a magyar őshonos állatfajok sokaságát, például rackajuhot, bivalyt, szürke marhát, baromfit, pásztorkutyákat, lovakat egyaránt. A területen kialakított gépkiállítás az elmúlt idők mezőgazdasági eszközeit is felsorakoztatja. A Majorban fotókiállítások sorozata is megtekinthető, többek között Molnár László fotóművész kiállítása. Lehetőség nyílik a lovasbemutató után akár póni lovaglásra, lovas kocsi túrára egyaránt.

Pálos kolostor

A Salföld határában található templom és kolostor a XIV-XV. században épült gótikus stílusban. A kolostor mind a mai napig őrzi egykori formáját, mivel a háborúk nem érintették ezt a szakaszt. Kiemelkedően jól látható a gótikus stílusra jellemző ablakok formája. Az 1900-as évek közepén ásatások során Árpád-kori bronzkorong ékszer került elő. A kolostor romja ma szabadon látogatható.


Kékkút [8 km]

Theodóra-forrás

Már a római korban is előszeretettel fogyasztották a település határában fakadó forrás vízét. A forrásvíz a legenda szerint Theodóra bizánci császárnő kedvelt itala volt. A forrás először 1907-ben Anna-forrás néven került palackozásra. 1921-ben Tokaji József nevezte először Theodóra néven eme forrásvizet. Jelentése: Istennő, Isten ajándéka. Kékkút környéke gazdag látnivalókban, természeti csodákban. A kirándulás során jól eső érzés betérni, és megkóstolni a Tehodóra-forrás frissítő ízét.

Köveskál [8 km]

Burnót-patak

A Burnót-patak a Káli medence vizeit gyűjti össze. A patak forrásától kezdve előbb délnyugati, majd déli-délnyugati irányban halad Ábrahámhegyig, ahol beletorkollik a Balatonba. Közvetlenül a festői környezetű Kornyi- tó mellett folyik, hossza kicsivel több, mint 17 kilométer. A patak völgyében találhatjuk meg Salföldet, Kékkutat, így számos kirándulás lehetőség kínálkozik fel az erre járó vendégeknek.

Mindszentkálla [11 km]

Kopasz-hegy

A Kopasz-hegy csodálatos panorámával kápráztatja el az ide látogatókat. Láthatjuk a közeli Csobáncot, Gulácsot, Tóti-hegyet, a Szigligeti várromot, és kisebb környező hegyeket. Mivel sem kilátó, sem várrom nincs a hegyen, egyedül a nagy szél teszi kicsit kellemetlenné az itt eltöltött időt. Azonban mindezt kárpótolja a látvány, mely szemünk elé tárul. Igazán egészséges kis hegymenetnek nézhetünk elébe, ha kitűzünk magunk elé a Kopasz- hegy tetejét. Összesen 301 lépcső, mohás, csúszós köveken vezet fel az út. A hegytető egykor bazalttufa bánya volt, melyet mára már elfed a növényzet.

Szentbékkálla [12 km]

Kőtenger

Szentbékkálla nevezetessége a Kőtenger, ahol változatos kőformációkban gyönyörködhetünk, a legapróbbtól a ház nagyságú kövekig. Káli-medencében másutt is előforduló geológiai képződmény talán itt a leglátványosabb. Egy gyógyító rezgésű Szent György vonalon fekszik, így gyógyerővel rendelkezik. A táj a gyaloglónak, lovasnak és kerékpárosnak nyílik meg igazán. Hihetetlennek tűnő, szinte mesebeli történetek elevenedhetnek meg előttünk, ha elénk tárul ez a csodálatos hely.


Velétei palotaromok

A Szentbékkálla közelében a Veléte-hegyen található palotarom gótikus stílusban épült a XIV. században. Nem közvetlenül egyházi célra szolgáló építmény volt, inkább lakótorony. Írásos emlékek szerint 1559-ben a falu földesura, a veszprémi püspök életéhez fűződik. Alapterülete csupán 7x7 méteres. Feltehetően 1590-ben rombolták le a törökök. A helyi mondák szerint III. András király feleségének vadászkastélya lehetett a környéken.

Tapolca [18 km]

Tavas-barlang

A barlangot 1902-ben fedezték fel kutatások során. Kialakulása a térség geológiai múltjával, a mélyrétegekben lévő meleg víz oldó hatásával magyarázható. A közel 4 kilométeres járatrendszerből ma 2,5 kilométernyi járható be, ebből 300 méternyi csónakkal. A barlangba 75 lépcsőfokon juthatunk le, ahol az átlag hőmérséklet 19 Celsius fok. Befogadóképessége 130 fő. Csodás karsztvíz által kialakított látvány tárul elénk. Különböző nagyságú termekre lelhetünk, a legnagyobb a Lóczy- terem, mely csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas.

Malom-tó

A magas kőfalakkal körülvett Malom-tó a városka legkedvesebb helye, Tapolca gyöngyszeme. Érdekessége, hogy a tó vize közvetlen összeköttetésben áll a Tavas-barlang vízével. Az itt fakadó meleg vízi forrást, valószínűleg már a rómaiak is használták, többek közt malmot is hajtottak vele. A tó környékén a kőfalra épült házak igazi olaszos, mediterrán hangulatot árasztanak.Iskolamúzeum

A tapolcai iskolamúzeum küszöbét átlépve, egy időutazásnak lehetünk a részesei. Tapolca legrégebbi fennmaradt iskolaépülete az 1700-as években épült a XVI-XVII. századi tapolcai végvár falmaradványainak és kőanyagának felhasználásával. Falai közt 1884-ig folyt népiskolai és elemi iskolai oktatás. 1982-től működik iskolamúzeumként, ahol bepillantást nyerhetünk a régi idők oktatási módszereibe, láthatjuk a tanítás eszközeit, átélhetjük a régi idők iskolájának hangulatát.

Tájékoztatás a táboroztatás során betartandó járványügyi megelőző szabályokról

Kedves Olvasó!

Az alábbi weboldalon részletes tájékoztatást olvashat a járvány miatti helyzetben a biztonságos tábor szervezés segítése érdekében

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/140-koronavirus-tajekoztatok

Szívesen vesszük javaslatait, tanácsit, hogy szálláshelyünk minél biztonságosabb legyen az itt tartózkodó vendégek számára.

bővebben »